Covid-19 Update – 17 januari 2022: Versoepelingen in Nederland

Vanaf zaterdag 15 januari 2022 zijn in Nederland nieuwe coronamaatregelen van toepassing. De lockdown die t/m vrijdag gold, is versoepeld. Dit betekent onder meer dat niet-essentiële winkels en bijvoorbeeld kappers onder bepaalde voorwaarden weer kunnen worden bezocht. Ze moeten uiterlijk om 17.00 uur sluiten.

Verder mogen sportscholen weer openen. Het coronatoegangsbewijs is nog steeds vereist vanaf de leeftijd van 18 jaar. Onderwijsinstellingen zoals universiteiten, hogescholen en het mbo mogen weer fysieke lessen organiseren.

De horeca en de culturele sector blijven voorlopig nog gesloten.

Quarantaine

Personen met een boosterprik van minimaal één week en maximaal acht weken oud, hoeven niet langer in quarantaine, als zij contact hadden met een persoon die positief is getest.

Mondkapjes

Het advies om een mondkapje te dragen is uitgebreid. Wanneer het moeilijk of niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt het dragen van een mondkapje aanbevolen. Dit geldt bijvoorbeeld voor drukke openbare plaatsen, zoals winkelstraten en op het werk. Bovendien wordt de bevolking aangemoedigd om medische wegwerpmondkapjes te gebruiken in plaats van stoffen of zelfgemaakte mondkapjes.

Een volledig overzicht van de huidige coronaregels in Nederland is hier te vinden.

Covid-19 Update – 17 januari 2022_2+