Covid-19 Update – 17 februari 2022: Stapsgewijze versoepelingen in Nederland

In drie stappen worden de coronamaatregelen in Nederland versoepeld.

Stap 1:

Per direct geldt niet langer de beperking om niet meer dan vier bezoekers thuis te ontvangen. De aanbeveling om volledig thuis te werken wordt gewijzigd in: de helft van de werktijd in het thuiskantoor door te brengen.

Bovendien zal het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken de corona-situatie niet langer opnemen in zijn reiswaarschuwingen.

Stap 2:

Vanaf vrijdag 18 februari mogen restaurants en culturele instellingen tot 1 uur ’s nachts openblijven. De verplichting om een mondkapje te dragen zal worden afgeschaft voor plaatsen met minder dan 500 bezoekers en waarvoor het coronatoegangsbewijs nodig is. Bovendien hoeft niet langer een vaste zitplaats te worden toegewezen en de afstandsregel van 1,5 meter wordt opgeheven. Gelegenheden met een grotere bezoekerscapaciteit moeten vaste zitplaatsen blijven toewijzen en de verplichting om een mondkapje te dragen geldt buiten de eigen zitplaats.

De regels voor isolatie gaan veranderen. Wie met corona is besmet, moet vijf dagen in isolatie doorbrengen in plaats van zeven. Dit geldt met de voorwaarde dat er ten minste één dag geen symptomen zijn.

Stap 3:

Vanaf vrijdag 25 februari wordt de coronapas grotendeels opgeheven. Bij grote evenementen in gesloten ruimten met meer dan 500 personen en zonder vaste zitplaats, moeten alle deelnemers een negatief testresultaat laten zien (1G).

Voor reizen in het buitenland kan een corona-toegangsbewijs nodig blijven, dit is afhankelijk van de lokale regels.

De horeca en de culturele sector mogen weer op de gebruikelijke tijden opengaan.

De afstandsregel van 1,5 meter wordt overal opgeheven. Ook de verplichting om een mondkapje te dragen wordt, met enkele uitzonderingen, afgeschaft. Alleen in het openbaar vervoer, op luchthavens en in vliegtuigen moet een mondkapje worden gedragen. De algemene aanbevelingen over hygiëne en het (al dan niet vrijwillige) dragen van een mondkapje blijven verder geldig.

Bovendien vervalt de quarantaineverplichting bij terugkeer in Nederland.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2022/02/15/overzicht-coronamaatregelen