Algemeen bestuur van de EUREGIO komt bij elkaar in Ibbenbüren

Op vrijdag 13 januari zijn de leden van de EUREGIO in Ibbenbüren bij elkaar gekomen voor het jaarlijkse Algemeen bestuur.

In de “Bürgerhalle” van Ibbenbüren vond naast het Algemeen bestuur ook de nieuwjaarsreceptie van het grensoverschrijdend samenwerkingsverband plaats. Inhoudelijk werd er die middag stilgestaan bij de actuele onderwerpen democratie en vrede, ook voor de achtergrond van het jubileumjaar 375 jaar vrede van Westfalen (vrede van Münster). Gespreksleider van de bijeenkomst, Monique Sleiderink, ging hier over in gesprek met historicus Jacco Pekelder, directeur van het Centrum voor Nederland-Studies van de Westfälische Wilhelm-Universität Münster en met oud-burgemeester Heinz Öhmann. In een korte online enquête onder de deelnemers werd gevraagd naar hun mening over lokale democratie in beide landen. De vragen hadden onder meer betrekking op kwesties als politieke ‘versnippering’ in gemeenteraden en de vraag of burgemeesters moeten worden gekozen, zoals in Duitsland, of benoemd door de koning, zoals in Nederland.

In het nieuwjaarsinterview benadrukte directeur-bestuurder Christoph Almering dat het in deze turbulente tijden in Europa nodig is om polarisatie in de samenleving ook eens tegen te gaan met een flinke dosis kalmte en nuchterheid.

Ook dit jaar werd weer de People-to-People-EUREGIO-prijs toegekend voor bijzondere prestaties als het erom gaat de buurlanden te verbinden en vriendschap te bevorderen. De gelukkige winnaar is het grensoverschrijdend initiatief CrossFire uit Aalten en Bocholt. Doel van CrossFire is het om een Nederlands-Duitse brandweerkazerne te realiseren voor de brandweren van Aalten-Dinxperlo en Bocholt-Suderwick.

De muziek werd verzorgd door Frank Droste en Heleen Temmink in het Nedersaksisch.

Winnaar People-to-People-EUREGIO-prijs is CrossFire