Zender “Regio 8” doet verslag van het DIWA-deelproject
Het DIWA-deelproject ‘Waterretentie in het grensgebied’ wekt ook interesse bij de Nederlandse regionale omroep Regio 8. Voor een draaidag op het agrarische erf van de familie Wolfering-Lewing in Ahaus-Alstätte kwamen Friedel Wielers en Sarah Speier van de afdeling natuur en milieu van Kreis Borken samen met Hindrik Stegemann van het Wasser- und Bodenverband Untere Aa/Wittes Venn — verantwoordelijk voor water- en grondbeheer — samen met het tv-team bijeen. Boerin Annette Wolfering-Lewing – zelf deelnemer aan het project – leidde de speciale gasten rond over haar erf en liet daarbij onder meer de zogenoemde “Drain Control Schacht” zien. Met deze regelbare drainageschacht is het mogelijk om de afwatering van landbouwgrond te sturen en zo water beter vast te houden. In het gesprek met de boerin werd duidelijk hoe belangrijk waterretentie in de landbouw is: “Voor ons is het essentieel om via duurzame technieken zoals regelbare drainage het water op ons land vast te houden. Zo kunnen we ons beter voorbereiden op toekomstige droge periodes,” aldus Annette Wolfering-Lewing.
Friedel Wielers van Kreis Borken benadrukte: “Het doel van het project is om een win-winsituatie te creëren voor alle betrokkenen. Door over de grens te kijken, kunnen we leren van onze Nederlandse buren en gezamenlijk innovatieve oplossingen voor waterretentie ontwikkelen.” Ook Sarah Speier onderstreepte het belang van samenwerking: “We willen een voortdurend leerproces stimuleren. Daar hoort grensoverschrijdende uitwisseling met onze Nederlandse partners absoluut bij. Samen met de agrariërs willen we efficiënte en praktische oplossingen vinden.” Hindrik Stegemann, vertegenwoordiger van het Wasser- und Bodenverband Untere Aa/Wittes Venn, wees op het grensoverschrijdende karakter van het project: “In ons gebied is waterretentie niet alleen een lokale, maar ook een grensoverschrijdende uitdaging. Het project biedt een geweldige kans om van elkaar te leren en samen innovatieve oplossingen te vinden.”
Enkele weken geleden vond de kick-off plaats van het DIWA-deelproject ‘Waterretentie in het grensgebied’. Tijdens deze bijeenkomst kregen geïnteresseerde agrariërs uit de gebieden van de Wasser- und Bodenverbände Untere Aa/Wittes Venn en Unteres Berkelgebiet informatie over de mogelijkheden om aan het project deel te nemen. Ook waren vertegenwoordigers van het Waterschap Rijn en IJssel, de betrokken Wasser- und Bodenverbände, de Landwirtschaftskammer — belangenorganisatie voor boeren en bosbouwers — en gemeenten uit het projectgebied aanwezig.
Over het Interreg-project DIWA:
DIWA (Drought Strategies in Water Management) is een grensoverschrijdend project dat zich richt op het omgaan met langdurige droogteperiodes. Het doel is om strategieën en oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan een beter waterbeheer in tijden van droogte. Het project loopt van 2024 tot 2027 en wordt gedragen door tien partners uit Duitsland en Nederland. Het maakt deel uit van het INTERREG Duitsland-Nederland programma en wordt financieel ondersteund door de Europese Unie, het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung, het Ministerium für Wirtschaft, Industrie, Klimaschutz und Energie van Noordrijn-Westfalen, en de provincies Gelderland en Overijssel.

© Bij het interview met Regio 8 aanwezig (v.l.n.r.): Boerin Annette Wolfering-Lewing, Friedel Wielers van Kreis Borken, Hindrik Stegemann van het Wasser- und Bodenverband Untere Aa/Wittes Venn en Sarah Speier (tweede van rechts), eveneens van Kreis Borken.

© De boerin liet de gasten de “Drain Control Schacht” zien, waarmee de afwatering op het erf gestuurd kan worden – een slimme manier om water te beheren in de landbouw.

© Zo ziet de “Drain Control Schacht” er van binnen uit.