Door prof. dr. Gert-Jan Hospers
Veel Nederlanders associëren Münster met de kerstmarkt. In adventstijd bezoeken busladingen toeristen uit het hele land de Westfalenmetropool. In het centrum hoor je dan overal Nederlands op straat. En het hele jaar door herinneren talloze Hollandräder – van Gazelle tot Swapfiets – je eraan dat de grens dichtbij is. Er is echter veel meer dat Nederland en Münster met elkaar verbindt.
Want in feite is de stad de geboorteplaats van de Nederlanden: in 1648 kwam er met de Vrede van Münster een einde aan de Tachtigjarige Oorlog en werden we een aparte staat. De monumentale Friedenssaal op de Prinzipalmarkt getuigt daarvan. En ook de St. Lamberti-Kirche heeft een Nederlands tintje. Want aan de toren hangen nog altijd de ijzeren kooien waarin ooit de lijken van de wederdoper Jan van Leiden en twee van zijn kompanen werden tentoongesteld. Ter lering en vermaak, want Van Leiden was aanvoerder van een sekte die Münster korte tijd bestuurde. Zijn schrikbewind eindigde met de inname van de stad door bisschop Franz von Waldeck die de Nederlandse sekteleider in 1536 liet executeren.
Niet ver van de St. Lamberti-Kirche ligt het kramersgildehuis. Daarin is sinds 1995 het Haus der Niederlande gevestigd, dé plek in Duitsland waar je alles over Nederland en onze taal te weten kunt komen. In het gebouw zitten het Zentrum für Niederlande-Studien en het Institut für Niederländische Philologie, evenals een bibliotheek waar de grootste collectie Nederlandstalige werken van Duitsland is ondergebracht. In het LWL-Museum für Kunst und Kultur op de Domplatz hangt veel werk van Nederlandse kunstenaars. Minder opvallend voor de argeloze bezoeker, maar zeker zo belangrijk is de aanwezigheid van Het Eerste Duits-Nederlandse Legerkorps, op steenworpafstand van het Schloss Münster. Het is een NAVO-hoofdkwartier voor landoperaties dat binnen 20 dagen volledig inzetbaar kan zijn. Het personeel, bestaande uit meer dan 400 militairen en burgers, is voornamelijk uit Nederland en Duitsland afkomstig.
Terug in Münsters binnenstad vinden we rechts van de Friedenssaal het Consulaat van Nederland. De diplomatieke missie houdt zich bezig met het bevorderen van onze belangen in Duitsland, culturele aangelegenheden en perscontacten. En naast het consulaat verraden de Goudse kazen in de etalage van Cheese & More by Henri Willig dat hier een oer-Hollands bedrijf is gevestigd. Henri Willig produceert sinds 1974 kaas in alle soorten en maten en is sinds 2019 ook in Duitsland actief. Hier niet ver vandaan zit Rituals, een welness-winkel vol verzorgingsproducten, of het nu gaat om douchegels, scrubs of parfums. En al doet de naam anders vermoeden, Rituals is op-en-top Nederlands. Voor het cosmeticamerk is Duitsland een belangrijke groeimarkt. Dat geldt ook voor Dille & Kamille, die in Münster eveneens midden in het centrum zit, aan de Roggenmarkt. De woon- en kookwinkel, die in 1974 in Utrecht werd opgericht, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en valt bij de Duitse consument in de smaak. Nederlandse sporen in Münster – je komt ze overal tegen, op verrassende plekken. Alle reden om de stad ook eens buiten het kerstseizoen te bezoeken!
