GPRW-bestuursvergadering met veldbezoek aan DIWA-pilootproject Baakse Beek

Op 7 mei 2025 vond de 22e bestuursvergadering van het Grensoverschrijdend Platform voor Regionaal Waterbeheer (GPRW) plaats.

Veldbezoek aan het DIWA-deelproject Baakse Beek

Voorafgaand aan de bestuursvergadering van het GPRW vond een veldbezoek plaats aan de Baakse Beek. In de landgoederenzone in de Achterhoek werken Waterschap Rijn en IJssel, gemeente Bronckhorst en provincie Gelderland samen met landgoedeigenaren aan een robuust en klimaatbestendig watersysteem. Dit project is onderdeel van het door GPRW geïnitieerde Interreg VI-project Drought Strategies in Water Management (DIWA), waarin grensoverschrijdend wordt samengewerkt met Duitse en Nederlandse partners om droogte tegen te gaan. Op landgoed Medler kregen de GPRW-bestuurders van projectmanager Louisa Remesal van Waterschap Rijn en IJssel een toelichting op de werkzaamheden van het project en werd de bredere context binnen DIWA besproken. Binnen het project worden onder andere maatregelen uitgevoerd zoals het verondiepen en dempen van watergangen, het vervangen van stuwen door drempels, het aanpassen van duikers, de omzetting van landbouwgrond naar natte landnatuur en het aanplanten van bomen en heggen. Over de geleerde lessen van deze maatregelen vindt er uitwisseling plaats tussen Duitse en Nederlandse projectpartners in het kader van het DIWA–project.

Presentaties

Na het veldbezoek vond de bestuursvergadering in het koetshuis van de historische buitenplaats De Wildenborch plaats en waren er enkele presentaties. Zo gaf Maren Jabs, promovendus van de Universiteit Twente, een presentatie over multidisciplinaire benaderingen voor de beoordeling en versterking van regionale droogte-resistentie in het kader van het DIWA-project. Het doel van het onderzoek is om de theorie over veerkracht te vertalen naar een gebruiksvriendelijk evaluatiekader.

In een andere presentatie lichtte afdelingshoofd hoogwaterbescherming Klaus Brockmeier van de Bezirksregierung Münster het 10-puntenplan van de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen toe. Het uitgangspunt van het werkplan is het besef dat de klimaatverandering een toekomstgerichte intensivering van de bescherming tegen overstromingen en het droogtebeheer vereist.

Het was een geslaagde bestuursvergadering, waarin onder andere het veldbezoek aan de Baakse Beek en de presentaties bijdroegen aan de kennisuitwisseling in het kader van de Duits-Nederlandse samenwerking in het waterbeheer.

Samenwerking en financiering

In het Interreg-project DIWA werken de volgende tien partners met elkaar samen: waterschap Vechtstromen (Leadpartner), waterschap Rijn en IJssel, provincie Gelderland, Universiteit Twente, Kreis Borken, Kreis Steinfurt, Landkreis Emsland, Landkreis Grafschaft Bentheim, Vechteverband en de EUREGIO. Het Grensoverschrijdende Platform voor Regionaal Waterbeheer (GPRW) is de initiator van het DIWA project.