Euregio jederzeit:

Schriftgrad
  • Vergrössern
  • Verkleinern
  • Normal

Aktuelle Grösse: 75%

Toeristische bedrijven en participatie

Mogelijkheden tot participatie voor toeristische bedrijven en informatie over de samenwerking in het nieuwe project "Grenzeloze Toeristische Innovatie" (GTI) vindt u op deze pagina. De taken van het projectbureau liggen onder andere op het gebied van advies, integratie en ondersteuning bij het betreden van de buurlandmarkt.
Daarnaast ook de organisatie van cursussen, workshops, excursies en uitwisseling van Best-Practice-ervaringen.

Bent u geïnteresseerd in grensoverschrijdende samenwerking en promotie in het buurland? Aarzel dan niet om contact op te nemen met uw Regionaal Bureau voor Toerisme of met het Grensoverschrijdend Projectbureau voor Toerisme EUREGIO via toerisme@euregio.nl resp. 053-4605142.

Geregeld vinden er informatiebijeenkomsten plaats. Check hiervoor regelmatig deze site of meldt u aan voor deelname zodat u alle informatie rechtstreeks in uw mailbox ontvangt.


GTI Academie

De eerste twee bijeenkomsten van de GTI Academie in het kader van het INT V A Project “Grenzeloze Toeristische Innovatie” (GTI) hebben plaats gevonden. De eerste workshop was op 22 juni 2016 op de Tobit.Campus in Ahaus. Tijdens deze bijeenkomst werd samen met de partners het thema “servicekwaliteit” besproken en werden de verschillen in Duits-Nederlandse gastbenaderingen en –belevingen benadrukt. De gastsprekers Oliver Becker en Hans Smith hebben interactief, overzichtelijk en praktijkgericht gepresenteerd welke blijvende indruk men met een goede service bij Nederlandse/Duitse gasten achter kan laten. Voor een impressie klik hier.
 
Dinsdag 8 november 2016 was de tweede grensoverschrijdende bijeenkomst in Hotel Bad Boekelo. Het thema van deze bijeenkomst was kennisoverdracht over de toeristische Duitse markt en hoe die te bewerken. Na een inleiding door Frank Grafenstein over de verschillende doelgroepen, hun mediagebruik en boekingsgedrag vertelde Niels Dijkstra van Attractie- en vakantiepark Slagharen vanuit de praktijk „Promotie Duitsland is geen kwestie van euro´s maar van willen …“. Aansluitend volgde er een Interview met voorbeelden en tips uit de praktijk met panelleden: Marloes Wensink - Intercityhotel Enschede, Niels Dijkstra - Attractie- en vakantiepark Slagharen en Hendrik-Jan Mensink - De Twee Bruggen Winterswijk. De Duitse ondernemers hadden tegelijkertijd een vergelijkbaar programma over de Nederlandse toeristische markt. Tijdens de gezamenlijke lunch zaten Duitse en Nederlandse branchegenoten bij elkaar en bespraken onder elkaar de verschillen in marketingaanpak Nederland en Duitsland en gaven ze elkaar tips en elkaars visitekaartjes voor eventueel vervolgcontact.
 
Na de verdere succesvolle bijeenkomsten in 2017 en 2018 zijn er ook bijeenkomsten gepland voor 2019. 
 
 
Onderzoek
 
Naast de organisatie van bijeenkomsten willen we de TR ondernemers en organisaties in Gelderland & Overijsel ook ondersteunen in de zoektocht naar relevante onderzoeksgegevens over de Duitse markt. De rapportages zijn vaak uitgebreid en verschijnen over het algemeen in de Duitse taal. Met behulp van factsheets informeren we belangstellenden in hun moedertaal op een overzichtelijke manier over branche-specifieke informatie van het buurland. De tot nu toe gepubliceerde factsheets kunnen op deze site gedownload worden. In de komende tijd worden regelmatig nieuwe factsheets over toeristische onderwerpen gepubliceerd, zodat in de loop van het project een uitgebreide kennisdatabank over de Duitse markt en de wensen en behoeften van Duitse gasten is opgebouwd. 
 
E-learning programma
 
Uw kennis over de bewerking van de Duitse markt verdiepen, kan ook op momenten dat het u past. We zijn bezig een online trainingstraject te ontwikkelen. Een eerste pilot wordt al in de regio´s Arnhem-Nijmegen en Veluwe aangeboden. De training Hoe ontvang ik Duitse gasten? Tips & Tricks is bedoeld voor frontoffice medewerkers. In deze training leren de medewerkers over goed gastheerschap voor Duitse gasten. Ze komen meer te weten over interesses en gebruiken van Duitsers en leren hoe je de Duitse gast het best tegemoet kunt treden. Het belang van de Duitse taal, veel gemaakte fouten en valkuilen komen ook aan de orde. En ze krijgen ook nog eens tal van tips en handige zinnetjes mee om ervoor te zorgen dat de Duitse gast tevreden naar huis gaat en graag terugkomt. Ze leren over de meest geliefde bezigheden van de Duitser gedurende zijn vakantie en krijgen handige lijstjes van bijzondere feestdagen. Zie: http://www.regioambassadeur.nl/nl/Bezoekers/Trainingen/Details-training/2079
 
De training komt binnenkort ook beschikbaar voor ondernemers uit de Achterhoek, Rivierenland en Overijssel. Komend jaar volgt een training voor de marketingmedewerkers.
 
Meer informatie t.z.t.! Check regelmatig deze website en hou de zakelijke nieuwbrieven van uw Regionaal Bureau voor Toerisme goed in de gaten.
 

Grensoverschrijdende themaclusters

Focus op kampeervakanties

Binnen het toerismeproject “Grenzeloze Toeristische Innovatie” (GTI) zijn ook een aantal grensoverschrijdende thema´s gekozen die gezamenlijk Duits-Nederlands worden opgepakt. Eén van die thema´s is de kampeervakantie. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen negen Nederlandse campings die al drie jaar onder andere met de website www.hollandcampings.de samenwerken in de Duitse marktbewerking. Tijdens een bijeenkomst op 28 januari 2016 bij Marveld Recreatie in Groenlo, werd dit succesvolle pilotproject en mogelijke vormen van een soortgelijke samenwerking met de Duitse kampeerbedrijven besproken. Aan deze grensoverschrijdende uitwisseling namen zes Nederlandse en acht Duitse campings deel. Het heeft geresulteerd in de opstart van een vergelijkbaar samenwerkingsverband aan Duitse zijde. Momenteel werken 7 Duitse campings samen met betrekking tot de promotie op de Nederlandstalige markt. Ze hebben collectief 4 pagina´s afgenomen in de ´Geheim over de Grens´ brochure en presenteren zichzelf onder www.duitsland-campings.nl. Naast het delen van de kosten in bepaalde investeringen, bestaat de grensoverschrijdende samenwerking uit wederzijds advisering en kennisdeling, gezamenlijke thema bijeenkomsten en excursies. 

Daarnaast zijn de Duits-Nederlandse regiopartners met elkaar in gesprek over mogelijke grensoverschrijdende themaclusters op het gebied van dagtoerisme, citymarketing en actief. Onderzocht wordt hoe die samenwerking vorm en inhoud kan krijgen en hoe het draagvlak hiervoor bij de achterban is. 
 
Meer informatie volgt t.z.t.! Check regelmatig deze website en hou de zakelijke nieuwbrieven van uw Regionaal Bureau voor Toerisme goed in de gaten