Follow us on:

Text Size
  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 75%

Regio & leden

Het EUREGIO-gebied
De EUREGIO heeft een oppervlakte van ongeveer 13.000 km². In het gebied wonen bijna 3,4 miljoen mensen. Ongeveer tweederde van het gebied en de bevolking behoren tot het Duitse en een derde tot het Nederlandse grondgebied. Aan Duitse kant strekt de regio zich uit over delen van de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Aan Nederlandse zijde horen delen van de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe bij de EUREGIO. In totaal behoren 129 gemeenten, (Land-) Kreise en waterschappen bij de EUREGIO. Het Secretariaat is gevestigd in Gronau/Enschede.

In Nedersaksen omvat het EUREGIO-gebied de Landkreis Grafschaft Bentheim, de Landkreis Osnabrück, de Stadt Osnabrück en de gemeenten Emsbüren, Salzbergen en Spelle (Landkreis Emsland). In Noordrijn-Westfalen horen de Stadt Münster en alle Kreise van het Münsterland (Borken, Coesfeld, Steinfurt, Kreis Warendorf) bij de EUREGIO.

In Nederland maken de Regio Achterhoek (Gelderland) en de Regio Twente, de gemeenten Ommen en Hardenberg (Overijssel) en de gemeente Coevorden (Drenthe) deel uit van het EUREGIO-gebied.

De EUREGIO-leden
De EUREGIO telt 129 lidgemeenten – 104 aan Duitse en 25 aan Nederlandse zijde. Een deel van de gemeenten is indirect lid via hun (Land-)Kreis. Alle aangesloten gemeenten en waterschappen zijn vertegenwoordigd in het Algemeen Bestuur, dat eenmaal per jaar bijeen komt.