Follow us on:

Text Size
  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 75%

Experiment Grens

De EUREGIO heeft tussen 1 maart en 31 oktober 2018 het “Experiment Grens” uitgevoerd. Hierbij kon men een keer testen hoe het is om als grensganger in het buurland te werken. We brachten het contact tot stand tussen de geïnteresseerden en de bedrijven die een grensoverschrijdende snuffeldag aanboden. 

 

EUREGIO introduceert Experiment Grens

Vanaf 1 maart konden werknemers gewoon eens een keer makkelijk en laagdrempelig testen hoe het is om als grensganger in het buurland te werken. En omgekeerd bood het ondernemers de mogelijkheid eens te testen hoe het is om een werknemer uit het buurland in dienst te hebben. We waren benieuwd hoe werkgever en werknemer de ontmoeting zouden ervaren. Dit was ook voor ons een leermoment: Hoe verliep het eerste contact, waren er (cultuur-) verschillen of toch meer overeenkomsten? Hoe ging met de taal?

Hoe werkt Experiment Grens?
Via onze Facebook-Pagina en via onderstaande download konden geïnteresseerde werknemers bekijken welke bedrijven zich beschikbaar gesteld hadden voor Experiment Grens. Zo kon je bijvoorbeeld bij een bakkerij snuffelen of bij een groothandel meelopen.

Voor wie is Experiment Grens bedoeld?
Experiment Grens richtte zich tot iedereen die belangstelling voor een professionele sprong over de grens had: Van scholieren en MBO/HBO/WO-studenten die zich willen oriënteren op de arbeidsmarkt en hun mogelijkheden willen verkennen, tot werknemers met jarenlange arbeidservaring van alle opleidingsniveaus die nieuwsgierig zijn, zich willen verbreden of misschien zelfs de volgende stap in hun carrière in het buurland willen zetten. We richtten ons natuurlijk ook tot werkgevers die al ervaring met grensgangers hebben of graag een eerste stap willen zetten.

Hoe is Experiment Grens ontstaan?
Het idee voor het “Experiment Grens” is ontstaan omdat we ons na de afsluiting van het “Pact: Arbeidsmarkt over de grens!” eind 2017 verder voor een gezamenlijke, transparante grensoverschrijdende arbeidsmarkt wilden inzetten. Een snuffeldag bij een bedrijf in het buurland draagt bij aan het beter leren kennen van elkaar. Tevens draagt zo’n dag bij aan het wegnemen van mogelijke (mentale) horden en vooroordelen over het werken als grensganger.