X

Euregio jederzeit:

Schriftgrad
  • Vergrössern
  • Verkleinern
  • Normal

Aktuelle Grösse: 75%

“Pact: arbeidsmarkt over de grens!”

Essentieel voor een economisch sterk grensgebied is een grensoverschrijdend toegankelijke en transparante arbeidsmarkt. Een aantal grensoverschrijdende pilots op het gebied van bemiddeling laten vele kansen voor de werkgevers en werknemers zien. Toch duiken ook allerlei drempels op waardoor duidelijk wordt dat ondanks jarenlange inspanningen een grensoverschrijdende carrière nog steeds eerder uitzondering als regel is.

De EUREGIO heeft het daarom sinds eind 2014 heel intensief met Duitse en Nederlandse stakeholders uit de regio, zoals de gemeenten, openbare bemiddelingsinstanties en “Kammern” (Industrie- und Handelskammern, Handwerkskammern) over een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie.

De EUREGIO-Raad besloot op basis hiervan in juni 2015 het “Pact: Arbeidsmarkt over de grens!” op te starten. Het inmiddels voltooide pact was bedoeld om een politiek signaal en een impuls voor “werken over de grens” af te geven, te motiveren tot verdere concrete actie om belemmeringen weg te nemen en transparantie in de meeste uiteenlopende initiatieven te bieden. 

Na de afsluiting van het pact is uit de wens verder samen te werken voor een gezamenlijke, transparante grensoverschrijdende arbeidsmarkt het ‘Experiment Grens’ voortgekomen. Dit project, dat liep van 1 maart tot 31 oktober 2018, maakte het mogelijk voor werknemers gedurende één of twee dagen bij bedrijven aan de andere kant van de grens te snuffelen om een eerste indruk te krijgen van hoe het is om in het buurland te werken.

Een compilatie van de verschillende pact-initiativen kunt u hier bekijken. Klikt u hier voor een film waarin onder meer initiatiefnemers terugblikken op het pact. En hier vindt u een film waarin betrokkenen een blik in de toekomst werpen.